Dødens marsj – legendariske Brecon Beacons – Special Air Service (SAS)

Vordende marinejegere, fallskjermjegere og spesialjegere har ganske sikkert lest boken til Andy McNabb Bravo Two Zero. Og forhåpentligvis har dere lest endel andre bøker skrevet av britiske spesialsoldater om legendariske britiske SAS – Special Air Service og andre spesialavdelinger verden over. Merk at Andy McNab har skrevet en rekke bøker om sine opplevelser i SAS. Du finner de her.

De beryktede Brecon Beacons. Foto: Wikipedia
De beryktede Brecon Beacons. Foto: Wikipedia

I de fleste bøkene skrevet av tidligere spesialsoldater, kommer det nesten uten unntak skrildringer fra opptak og seleksjon til avdelingen. Det være seg britiske SAS, amerikanske Navy Seals med fler. Og for de av dere som har lest litteratur om britiske SAS, så er artikkelens tittel noe dere nikker gjenkjennende til; Brecon Beacons. Her er målet å klare opptaket så man kan bære den beryktede gullvingen til avdelingen. Å være blant de som kan med rette uttrykke avdelingens motto: “Who dares wins“.

Les også:
Opptakstråder om Fallskjermjeger og Spesialjeger.
Opptakstråder for Marinejegere og Marinejegerkommandoen.
Diskusjonstråd om viktigheten av vann.

Nasjonalparken Brecon Beacons er en lang fjellkjede i sørvestre Wales hvor britiske spesialsoldater minnes blodslit og mentale utfordringer i forbindelse med opptak til SAS. De ulike bøkene dere bør kjøpe og lese beskriver slitet guttene opplever i fjellene. Merk at de aller fleste som drømmer om denne jobben, kommer aldri til Brecon Beacons. De sterkeste og tøffeste gutta får oppleve eventyret, på godt og vondt, som Brecon Beacon gir dem. Minner de tar med seg resten av livet, og som skaper sterke bånd gutta i mellom. At spesialavdelinger har sterk avdelingskultur kan tilskrives blant annet de tøffe opptakene og seleksjonsprosessen hvor gutter blir til menn.

milrab-utstyr-fallskjermjeger

 

Men dessverre går det galt noen ganger. Opp igjennom årene har flere hundre soldater blitt hardt skadet og flere (rundt 15 personer iflg britiske aviser) mistet livet under de harde opptakene. Slik som 13.juli i 2013 hvor omkom tre erfarne hærsoldater under et to ukers langt opptak kalt “Special Forces Aptitude Test”. 1 av 10 klarer prøven. Saken fikk stor mediadekning, spesielt i England.  Målet med testen, som ble etablert allerede på 50-tallet, er å teste utholdenhet og viljestyrke.

The Brecon Beacons. Foto: Guardian
The Brecon Beacons. Foto: Guardian

-The regiment is out of control
Faren til Edward Maher

Oppdraget denne tragiske dagen var å gjennomføre en definert marsj på ca 2,5 mil (se kart illustrasjon under) på innen 8 timer 48 minutter. Det var en varm sommerdag og når de startet var det allerede 19 grader klokken 07 om morningen. Klokken 12 var temperaturen steget til over 30 varmegrader. Til fjellområde å være, var det unaturlig vindstille.

Ruten under den fatale marsjen. Grafikk: the Guardian
Ruten under den fatale marsjen. Grafikk: the Guardian

Aspirantene som satte ut på marsjen denne fantastisk flotte sommermorgenen hadde med seg ryggsekk (ryggsekkene omtales i litteraturen som “Bergen”) som måtte veie minst 22 kg. En ikke ukjent vekt for ryggsekker under seleksjon til norske spesialstyrker.

Underveis var det satt opp fem kontrollpunkter de måtte innom, men som granskningskommisjonen viste i ettertid var to av fem sjekkposter uten vann, og tre av fem sjekkposter var uten medisinsk personell.

Allerede klokken 12, når temperaturen altså var rundt 30 grader, hadde man allerede trukket ut en aspirant på grunn av dehydrering i den sterke varmen. Som beskrevet i en britisk avis, har vitner skildret at de omkomne soldatene hadde tryglet om vann i de ekstreme forholdene. De ble bedt om å “carry on!”, noe de gjorde med de fatale konsekvensene det fikk.

James Dunsby
James Dunsby
Craig Roberts
Craig Roberts
Edward Maher
Edward Maher

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klokken 14:05 kollapser Maher. Etter at han hadde rundet det siste sjekkpunktet klokken 13:25, hadde han forsatt den beryktede Craig Fan Ddu ridge (se illustrasjon under) igjen. Han kom etterhvert ut av kurs og til tross for at alle soldatene har trackingustyr med seg, ble det ikke oppfattet av befalet at ikke at han ikke beveget seg i terrenget før etter ca to timer (ca klo 16:00).  Medinsk personell lokaliserte ham først klokken 17:00.

Ruten under den fatale marsjen. Grafikk: the Guardian
Ruten under den fatale marsjen. Grafikk: the Guardian

Klokken 15:30 kollapser Roberts. Han krysset det siste sjekkpunktet nesten på samme tid som Maher. Han kom bare få kilometer før mål, hvor han kollapset. En medaspirant trykket på “panic-knappen” soldatene har med seg da han fant Roberts som kastet opp og var svært ille til mote. Sivilt medisinsk personell kom til Roberts klokken 16:45 og luftambulansen hentet ham klokken 17:05.

På samme tid som Roberts kollapser, skjer det samme med Dunsby som hadde valgt en annen rute enn de to andre gutta. Han nådde toppen avPen y Fan rett før klokken 15. Han jogget så ned mot mål, men etter en halvtime, ca kl 15:30, forlater han plutselig ruten og kollapser rundt 2 km før mål. Befalet oppdaget først at Dunsby ikke har bevegelse først klokken 16:35.

Soldatene Mahers and Roberts døde denne fatale sommerdagen. Dunsby døde to uker senere av fatal organsvikt. I ettertid ble det med rette stor medieoppstand rundt dødsfallene, og hoder har rullet internt i regimentet etter hendelsen.

For its part, the SAS says it is making changes. Major General Christopher Tickell, head of the Army’s recruiting division, told the inquiry safety shortcomings had led to officer’s being sacked.

Du finner en rekke avisartikler om hendelsen på nettet. Å drive opptak krever stor disiplin fra avdelingens side, og ukultur og “udødelighet” får tidvis fatale konsekvenser.

Les også:
Opptakstråder om Fallskjermjeger og Spesialjeger.
Opptakstråder for Marinejegere og Marinejegerkommandoen.
Diskusjonstråd om viktigheten av vann.


MILFORUM

Milforum ® er det militære nettsamfunn. Siden 2004 har vi holdt deg oppdatert på det som er skjer innen Forsvaret, Heimevernet (HV), NATO, det geopolitiske spenningsforholdet mellom ulike religioner og utviklingen geopolitisk mellom øst og vest i tillegg til å motivere sunn og oppegående ungdom som ønsker å forberede seg til en militær karriere, til opptak og tjeneste i Forsvaret. Milforum er også for deg som har Airsoft og Milsim som hobby.